Başlangıç > Avrupa Birliği, International Relations > AB'de Geçen Hafta: 11 Nisan

AB'de Geçen Hafta: 11 Nisan

Polonya Devlet Başkanı’nın Uçağı Yere Çakıldı: 97 Ölü

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski’nin uçağı Rusya’nın batısındaki Smolensk havaalanına iniş sırasında yere çakıldı. Kazada, Kaçinski de dahil olmak üzere 97 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Düşen uçaktaki Polonya heyetinde Kaczynkski ile eşi Maria’nın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor, Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer, Polonya’nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski, Ulusal Güvenlik Bölümü Başkanı Aleksander Szczyglo, Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch ile Mariusz Handzlik, Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski gibi üst düzey devlet görevlileri yer alıyordu.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, kazayı “savaş sonrası dönemin en trajik olayı” olarak nitelendirdi. Tusk, düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya gideceğini açıkladı.

Tusk, “Rus yetkililerle temasa geçtik. Polonya’dan da savcılar bölgeye geçti. Bugün büyük olasılıkla başka bir toplantı daha yapacağız” dedi. Başbakan ayrıca, elde ettikleri bulguları ve aldıkları kararları an be an halka paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Macaristan’da Faşist Darbe

Macaristan’da pazar günü yapılacak genel seçimlerde 8 yıldır iktidardaki Sosyalistlerin ağır bir hezimete uğraması bekleniyor.

Yapılan anketler, kararsız oylarda da dağıtıldığında Viktor Orban (46) liderliğindeki merkez sağ Fidesz Partisi’nin yüzde 60’a kadar oy alabileceğini, bir önceki seçimlerde yüzde 50’ye yakın oy alan Sosyalistlerinse ülkenin ekonomik olarak iflas etmesi yüzünden en fazla yüzde 15’te kalabileceğini gösteriyor. Neo-faşist diye tanımlanan, Yahudi ve çingene karşıtlığını gizlemeyen Gabor Vana liderliğindeki Jobbik Partisi’ninse parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor; partinin yüzde 15 oy alarak meclisteki ikinci büyük siyasi güç olabileceği söyleniyor.

Yasak olmasına rağmen, 1940’lı yılların üniformalarını andıran giysilerle donanmış paramiliter bir gücü de olan Jobbik’in lideri Vana bir konuşmasında, “Çingenelerin çalışma, kanun ve eğitim dünyasına dönecekleri bir ortam yaratmalıyız. Buna isteksiz olanların iki alternatifleri kalacak; ya ülkeyi terk edecekler ya da kodese girecekler” demişti.

Türkiye’ye AB Sözümüzü Tutmalıyız

Fransa ve Almanya’nın imtiyazlı ortaklık önerisine karşı çıkan İtalya, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine verdiği desteği bir kez daha yineledi

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Fransız televizyon kanalı France24’e yaptığı açıklamada, “Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başladıktan sonra, ertesi gün onlara, ‘Artık her şey değişti, bunu bir ortaklığa dönüştürmeliyiz’ diyebileceğimizi sanmıyorum” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’dan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e Çağrı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransızların Türkiye konusundaki görüşlerinin değişmesi gerektiğini belirterek, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “bugünün Türkiye’sini gelip görmesi gerektiğini” söyledi.

Le Figaro gazetesine konuşan Erdoğan, Paris’e yapacağı ziyarete büyük önem verdiğini ifade ederek, bu ziyaret sonucunda Fransa’da devam eden “Türkiye Mevsimi” etkinliklerinin de sona ereceğini hatırlattı.

Fransa ve Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan, gerçekten bütün Fransızların Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkmadığına işaret ederek, “Bazı Fransızlar, bizim üye olmamıza ön yargıyla bakıyor. Bu görüşün değişmesi için çalışmamız gerekir” diye konuştu.

İngiltere Seçime Gidiyor

İngiltere 6 Mayıs’ta seçime gidiyor. Başbakan Brown Kraliçe’den parlamentoyu feshetmesini istedi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, 6 Mayıs’ta ülkede genel seçimlerin düzenleneceğini açıkladı.

Bugün Buckingham Sarayı’nda Kraliçe II. Elizabeth ile görüşen Brown, seçime gidebilmek için parlamentonun feshedilmesini istedi.

Brown, saraydan başbakanlık konutuna dönüşünde, seçimin 6 Mayıs Perşembe günü yapılacağını bildirdi.

Seçim kampanyası, parlamentonun 12 Nisan’da feshedilmesinin ardından resmen başlayacak.

Bu, iktidardaki İşçi Partisi lideri Gordon Brown ile muhalefetteki Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Demokat Parti lideri Nick Clegg’in parti başkanı olarak ilk seçimleri olacak.

Seçimin gündemini ise krizden çıkma mücadelesi veren İngiltere ekonomisi oluşturacak.

MUHALEFET ÖNDE GİDİYOR
Bugün yayımlanan son kamuoyu yoklaması, muhalefetteki Muhafazakâr Parti’nin yüzde 37 ile 4 puan önde olduğunu gösteriyor. 13 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi yüzde 33, Liberal Demokratlars ise yüzde 21 desteğe sahip.

KKTC: Denktaş, Eroğlu’nu Destekliyor

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı , cumhurbaşkanı seçimlerinin, “KKTC’den vazgeçerek Kıbrıs Türklerini Rum idaresine yamamak isteyenler ile kalıcı anlaşma isteyenler” arasında geçeceğini savunarak, “devletten ve egemenlikten yana” olduğunu bildirdi.

Yaptığı açıklamada, seçimlerde Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) adayı Başbakan Derviş Eroğlu’nu destekleyeceğini açıklamasıyla ilgili eleştirileri değerlendiren Denktaş, “Biz, vizyonu devletimizi yaşatarak kalıcı bir barış yapmayı hedefleyen, bunu temin etmek için gereken fedakarlığı yapmaya hazırım diyenlerin yanındayız. Hiçbir adayın karşısında değiliz, devletten ve egemenliğimizden yanayız” dedi.

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın